Vinbladsdolma – vegetariske

Sidst jeg havde inviteret mine veninder herhjem, havde jeg bl.a. lavet vinbladsdolma – fyldte vinblade. Jeg har faktisk aldrig nogensinde stødt på nogen i mit liv, som ikke har kunne lide dolma. Specielt i den arabiske kultur og tyrkiske kultur er det oftest en vinder. Jeg selv er mest glad for vinbladsdolma og ikke blandet grønsagsdolma med bl.a. fyldt peberfrugt, tomat, løg, osv.

Denne opskrift som jeg har justeret lidt fik jeg af min mor og hun og jeg synes begge at dolma smager lige så godt(hvis ikke bedre!) uden hakkekød i. Derfor lavede jeg denne dolma vegetarisk – og da kunne min veninde som er vegetar også spise med. =)

Ingredienser:

– En pakke vinblade
– 3 dl. ris
– 2 mellemstore finthakkede løg
– 2 mellemstore finthakkede tomater
– Ca. 3 store håndfulde persille – finthakket
– 1 håndfuld mynte(jeg brugte tørret mynte) – finthakket
– 2-3 store håndfulde dild(tørret dild kan også bruges) – finthakket
– Ca. 1 lille bundt koriander
– Saften af 2 citroner
– 1 spsk. salt
– 1 ½ spsk. tomatpuré
– 1 tsk. knust hvid peber
– 1 tsk. knust sort peter
– 1 tsk. kanel
– 1 ½ dl. madolie

Yderligere:

– Evt. saften af ½ /1  citron

Fremgangsmåde:

Tag en stor gryde frem med kogende vand. Kog vinbladene en smule, ca. 30 sekunder. Forsøg at løsne dem fra hinanden når du koger dem.
Om man koger dem inden, bliver vinbladene ikke så hårde når de tilberedes senere. Når alle vinblade er kogte, lægges de i en si.

Nu blandes samtlige ingredienser i en stor skål. Smag en smule for at se om det evt. mangler lidt salt eller andet.

Skålen med alle ingredienser.

Skålen med alle ingredienser. Bemærk at rises IKKE er kogt ved tilberedelsen!

Nu rulles vinbladene sammen:
DSC_1485

Rul den ene side over midten og derefter den anden side.

Rul den ene side over midten og derefter den anden side.

Rul nu fra den nederste kant opad.

Rul nu fra den nederste kant opad.

Så er vinbladet og fyldet rullet sammen til en lille dolma.

Så er vinbladet og fyldet rullet sammen til en lille dolma.

Hvert vinblad lægges i den gryde som de skal tilberedes i:

DSC_1491Når alle vinblade er rullede sammen, tilsættes  saften af ½/1 citron alt efter hvor syrligt selve fyldet er. Derefter tilsættes en smule madolie; bare så de ikke bliver helt tørre, og dernæst vand nok til at det dækker dolmaen. Bemærk at den ikke skal drukne i vand da den ellers vil blive for slasket. Placér en lille tallerken ovenpå dolmaen og lad det koge en time. Først skal varmen helt op og dernæst skal varmen skrues ned til mellem varme/lav varme når det begynder at koge.

Som sædvanligt glemte jeg at tage et billede af selve den færdige dolma, og jeg skyndte mig også at lægge den på et fad, men ellers kan den pyntes fint med stegte kartofler, tomater og hestebønner som man har lagt i bunden af gryden.

Jeg har lånt min venindes billede af dolmaen og den ses nederst i højre hjørne. Skævt placeret, yes. :p
IMG_6323

Advertisements

2 thoughts on “Vinbladsdolma – vegetariske

  1. Jeg har tit tænkt på at lave vinbladsdolma, når jeg går og river blade af min vinstok: det gør man jo hele tiden for at vindruerne skal få mere sol og plads. Men jeg er ikke så meget til det pille-arbejde: kunne vi ikke få en aftale om, at jeg leverer blade, du laver dolmaer, og så holder vi sammenskudsgilde? :-)
    Ellers må du spørge blandt dine venner om hvem der har en vinstok: friske blade må da være det bedste.

  2. Hej Fatima.

    Jeg faldt lige over din blog på nettet, og så det her billede. Jeg er egentlig ikke interesseret i Dolmaen, men i den risret med kartoflerne ved siden af dolmaen!! Jeg har fået den hos min søsters veninde, og jeg har aldrig smagt noget så lækkert i mit liv! Hvad hedder retten, og har du eventuelt en opskrift på den?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s